logo seetrue opleiding mindfulness

Lange Traject

Mindfulness opleiding lange traject

lange traject SeeTrue Mindfulness

SeeTrue biedt een 150-uurs opleiding tot mindfulness trainer aan die door de VMBN is geaccrediteerd en die toegang biedt tot VMBN categorie 1. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt mindfulness geheel of gedeeltelijk als de trainer VMBN categorie 1 gecertificeerd is.
Meer informatie over vergoeding zorgverzekeraars.

 

 

Deze opleiding tot mindfulness trainer wordt mindfulness opleiding lange traject genoemd.

De VMBN (een van de beroepsverenigingen voor mindfulness) heeft het voor elkaar gekregen dat mindfulness trainingen vergoed worden door een aantal zorgverzekeraars als er sprake is van een burn-out. Voorwaarde is dat de trainer bij de VMBN categorie 1 gecertificeerd is en dat de deelnemer verwezen wordt door huisarts of bedrijfsarts.

Het lange traject van SeeTrue bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Drie jaar meditatie-ervaring in Zen, Vipassana, Shambala, Dzogchen of MBSR/MBCT-traditie.

2. Zelf doorlopen van een mindfulness training als deelnemer.

Het is natuurlijk ook mogelijk om mindfulness trainingen buiten SeeTrue te volgen, zolang ze in de MBSR/MBCT-traditie zijn.

3. Het volgen van minimaal één retraite van 7 dagen*, of één van 5 dagen* en één retraite van 2 dagen*, of één van 4 dagen* en één retraite van 3 dagen*.
NB: Vanaf 01-01-2018 wordt het retraite-criterium: het volgen van minimaal één retraite van 10 dagen* of twee retraites van ieder 5 dagen*. Meer informatie over retraites.
*(dagen=etmalen)

4. Vier verplichte themadagen: Mindful Bewegen (1 dag), Inquiry Intensive (2 dagen) en Cognitieve Psychologie voor mindfulness trainers (1 dag)

5. Vier themadagen naar keuze. Dit kunnen verdiepingen zijn in trainersvaardigheden of specialisaties in de MBCT en MBSR.

SeeTrue biedt o.a. de volgende workshops en opleidingen aan die kunnen dienen als themadag: Afstemmen voor mindfulness trainers (2 dagen), Mindfulness en eten (2 dagen), Mindfulness en ouderen (2 dagen), Mindfulness en kinderen (3 dagen), Mindfulness en werk (2 dagen). Meer informatie over de themadagen.

6. De 6-daagse, de 7-daagse of de 8-daagse basisopleiding mindfulness van SeeTrue.

7. Acht dagen vervolgopleiding mindfulness. (wordt aangeboden in blokken van 4 dagen. Niet iedere combinatie is mogelijk. Kijk hier meer info)

Vier dagen David Dewulf en vier dagen Trish Bartley. Incidenteel wordt er een extra 4-daagse vervolgopleiding aangeboden, die begeleid wordt door Bert Hoogstad en Rob Vincken.

8. Schriftelijke en online modules psychopathologie, angst, en boeddhistische psychologie, inclusief het inleveren van de schriftelijke opdrachten. Deze modules worden gratis beschikbaar gesteld voor mensen die de vervolgopleiding bij SeeTrue gevolgd hebben. De modules zijn te verkrijgen via lt@seetrue.nl.

In plaats van het doen van de schriftelijke modules angst en psychopathologie is het ook mogelijk de opleidingsdag 'Psychopathologie voor mindfulness trainers' te volgen:
https://www.mindfulness-opleiding.nl/nl/opleidingen/speciale-opleidingen/psychopathologie-voor-mindfulness-trainers. Deze geldt als een keuze themadag.

9. Het zelfstandig begeleiden van een 8-weekse mindfulness training.

10. Het volgen van 3 uur supervisie bij een van de erkende supervisoren. Meer informatie over supervisie.

Bijzonderheid:  
Het reflectieverslag wordt tijdens de supervisie besproken en beoordeeld.

11. Het inleveren van een reflectieverslag.
Dit verslag omvat 12 pagina's en dient te voldoen aan de volgende richtlijnen.
Het reflectieverslag wordt beoordeeld door de supervisor en tijdens de supervisiesessies kun je feedback vragen op het schrijven van het verslag.

Bijzonderheid:
Met ingang van 1 juni 2016 is het verplicht om het reflectieverslag onder supervisie te maken. We maken een uitzondering voor deelnemers die hun supervisie voor 1 juni 2016 begonnen zijn.  Hier is het aanbevolen om het supervisieverslag binnen supervisie te maken. Dit is echter niet verplicht.

12. Een hbo-werk- en denkniveau
Deze opleiding is post-hbo. Als vooropleiding wordt een afgesloten studie op hbo-niveau of een aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau gevraagd. De VMBN maakt hierin haar eigen afweging, onafhankelijk van het toelatingsbeleid van SeeTrue (voor vragen over het toegangsniveau kun je contact opnemen met lt@seetrue.nl.

Onze vervolgopleiding is modulair opgebouwd en de kosten zijn afhankelijk van de modules die je kiest. Hier kun je een indruk krijgen van wat de kosten zijn van de studiedagen die horen bij onze Lange Traject opleiding.

Het nieuwe aanvraagformulier ‘lange traject’ en de procedure voor deze aanvraag kun je hier vinden.

Mocht je vrijstelling willen voor een van de onderdelen, dan kun je dit in bovenstaand formulier aangeven.

Je kunt het formulier ook downloaden en op papier invullen en naar ons mailen of sturen.

LET OP: Certificeringseisen vanuit de beroepsverenigingen en vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars kunnen veranderen. SeeTrue zal proberen hierop zo goed mogelijk in te spelen, maar er zijn geen garanties mogelijk. Zowel zorgverzekeraars als beroepsverenigingen kunnen hun eisen en voorwaarden tussentijds bijstellen of anders interpreteren.