logo seetrue opleiding mindfulness

Lange Traject

Mindfulness opleiding lange traject

lange traject SeeTrue Mindfulness

SeeTrue biedt een 150-uurs opleiding tot mindfulness trainer aan die door de VMBN is geaccrediteerd en die toegang biedt tot VMBN categorie 1. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt mindfulness geheel of gedeeltelijk als de trainer VMBN categorie 1 gecertificeerd is. 

Deze opleiding tot mindfulness trainer wordt mindfulness opleiding Lange Traject genoemd.

Meer informatie over het Lange Traject


De VMBN (een van de beroepsverenigingen voor mindfulness) heeft het voor elkaar gekregen dat mindfulness trainingen vergoed worden door een aantal zorgverzekeraars als er sprake is van een burn-out. Voorwaarde is dat de trainer bij de VMBN categorie 1 gecertificeerd is en dat de deelnemer verwezen wordt door huisarts of bedrijfsarts.

Doorlooptijd Lange Traject

SeeTrue vindt het belangrijk dat deelnemers naar eigen interesse en behoefte hun opleiding vormgeven. Vandaar onze modulaire opbouw waarbij je zelf kunt kiezen wanneer je welke opleidingsdagen wilt volgen. De gemiddelde doorlooptijd is op dit moment tussen 1 en 3 jaar. Als je langer dan 3 jaar over de opleiding doet dan geldt het volgende.

Het Lange Traject van SeeTrue bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Drie jaar meditatie-ervaring in Zen, Vipassana, Shambala, Dzogchen of MBSR/MBCT-traditie.

2. Zelf doorlopen van een mindfulness training als deelnemer.

Het is natuurlijk ook mogelijk om mindfulness trainingen buiten SeeTrue te volgen, zolang ze in de MBSR/MBCT-traditie zijn.

3. Het volgen van begeleide stilteretraites in de mindfulnesstraditie (MBSR, Vipassana, Zen, Shambala, Dzogchen of soortgelijk).
Vanaf 1-1-2018 is het retraitecriterium: minimaal één retraite van 10 etmalen of twee retraites van ieder minimaal 5 etmalen gevolgd hebben in de afgelopen 4 jaar.
Studenten die het opleidingstraject zijn gestart vóór 1-1-2018 kunnen soms nog gebruik maken van de oude retraiteregeling (tot uiterlijk 1-5-2019).
De oude regeling: minimaal één retraite van 7 etmalen gevolgd hebben, of één van 5 etmalen en één retraite van 2 etmalen, of één van 4 etmalen en één retraite van 3 etmalen in de afgelopen 4 jaar.
N.B. Bij de aanvraag van het Cat 1 leraarschap worden retraites nog eens apart door de VMBN beoordeeld.

4. Vier verplichte themadagen: Mindful Bewegen (1 dag), Inquiry Intensive (2 dagen) en Cognitieve Psychologie voor mindfulness trainers (1 dag)

5. Vier themadagen naar keuze. Dit kunnen verdiepingen zijn in trainersvaardigheden of specialisaties in de MBCT en MBSR. Voor mensen die langer dan 3 en minder dan 5 jaar over de opleiding doen, zijn dit 3 dagen naar keuze en een verplichte update-dag. Zie ook doorlooptijd Lange Traject

6. De 6-daagse, de 7-daagse of de 8-daagse basisopleiding mindfulness van SeeTrue.

7. Acht dagen vervolgopleiding mindfulness. (wordt aangeboden in blokken van 4 dagen. Kijk hier meer info)

Vier dagen David Dewulf en vier dagen Trish Bartley.

8. Schriftelijke en online modules psychopathologie, angst, en boeddhistische psychologie, inclusief het inleveren van de schriftelijke opdrachten. Deze modules worden gratis beschikbaar gesteld voor mensen die de vervolgopleiding bij SeeTrue gevolgd hebben. De modules zijn te verkrijgen via lt@seetrue.nl.

In plaats van het doen van de schriftelijke modules angst en psychopathologie is het ook mogelijk de opleidingsdag 'Psychopathologie voor mindfulness trainers' te volgen:
https://www.mindfulness-opleiding.nl/nl/opleidingen/speciale-opleidingen/psychopathologie-voor-mindfulness-trainers. Deze geldt als een keuze themadag.

9. Het zelfstandig begeleiden van een 8-weekse mindfulness training.

10. Het volgen van 3 uur supervisie bij een van de erkende supervisoren. Meer informatie over supervisie.

Bijzonderheid:  
Het reflectieverslag wordt tijdens de supervisie besproken en beoordeeld.

11. Het inleveren van een reflectieverslag.
Dit verslag omvat 12 pagina's en dient te voldoen aan de volgende richtlijnen.
Het reflectieverslag wordt beoordeeld door de supervisor en tijdens de supervisiesessies kun je feedback vragen op het schrijven van het verslag.

Bijzonderheid:
Met ingang van 1 juni 2016 is het verplicht om het reflectieverslag onder supervisie te maken. We maken een uitzondering voor deelnemers die hun supervisie voor 1 juni 2016 begonnen zijn.  Hier is het aanbevolen om het supervisieverslag binnen supervisie te maken. Dit is echter niet verplicht.

12. Een hbo-werk- en denkniveau
Deze opleiding is post-hbo. Als vooropleiding wordt een afgesloten studie op hbo-niveau of een aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau gevraagd. De VMBN maakt hierin haar eigen afweging, onafhankelijk van het toelatingsbeleid van SeeTrue (voor vragen over het toegangsniveau kun je contact opnemen met lt@seetrue.nl.

Onze vervolgopleiding is modulair opgebouwd en de kosten zijn afhankelijk van de modules die je kiest. Hier kun je een indruk krijgen van wat de kosten zijn van de studiedagen die horen bij onze Lange Traject opleiding.

Het nieuwe aanvraagformulier ‘lange traject’ en de procedure voor deze aanvraag kun je hier vinden.

Mocht je vrijstelling willen voor een van de onderdelen, dan kun je dit in bovenstaand formulier aangeven.

Je kunt het formulier ook downloaden en op papier invullen en naar ons mailen of sturen.

LET OP: Certificeringseisen vanuit de beroepsverenigingen en vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars kunnen veranderen. SeeTrue zal proberen hierop zo goed mogelijk in te spelen, maar er zijn geen garanties mogelijk. Zowel zorgverzekeraars als beroepsverenigingen en SeeTrue kunnen hun eisen en voorwaarden tussentijds bijstellen of anders interpreteren.

Doorlooptijd Lange Traject

Het veld van mindfulness ontwikkelt zich voortdurend en als mindfulness trainer is het van belang om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Studenten die langer dan 3 jaar maar minder dan 5 jaar over het opleidingstraject doen, volgen daarom 1 update-dag. Deze update-dag telt mee als een van de 4 (keuze)themadagen (je kunt er in dat geval dus nog maar 3 zelf kiezen). Studenten die langer dan 5 jaar over het opleidingstraject doen, volgen aanvullend 1 of meerdere opleidingsdagen om hun kennis op peil te brengen. Dit zijn dus extra dagen.  Als deze situatie op jou van toepassing is, kunnen we in overleg bepalen welke dag(en) je het beste kunt volgen. Meer weten! Neem contact op met LT@SeeTrue.nl

 

Nieuwsbrief

aanmelden

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? 
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!