logo seetrue opleiding mindfulness

Boeddhistische psychologie

 Boeddhistische psychologie voor mindfulness trainers

De huidige westerse psychologie is een experimentele wetenschap dat als object van studie het menselijk gedrag heeft. Vanaf begin 1900 heeft de westerse psychologie een radicale verschuiving gemaakt van het onderzoeken van menselijk bewustzijn via introspectie (i.e. het schouwen in de eigen geest) naar het bestuderen van objectief waarneembaar menselijk gedrag.

De Boeddhistische psychologie daarentegen heeft zich van oudsher gericht op de studie van menselijk bewustzijn en heeft de kunst van het naar binnen kijken vervolmaakt. De praktijk van inzichtsmeditatie of ‘vipassana’ is een specifieke methode ontworpen om op een objectieve wijze de werking van de eigen geest te kunnen schouwen. Het is een methode die de eigen geest als object heeft en dus een vorm van introspectie is.

De themadag Boeddhistische psychologie zal begeleid worden (in het engels) door Miles Kessler. Miles heeft in Birma en in Nepal intensief vipassana beoefend bij U Pandita en Vivekenanda.

Deze themadag zal onderwerpen uit de Boeddhistische psychologie behandelen die relevant zijn voor mindfulness trainers.

Nieuwe data volgen binnenkort. Wil je je alvast inschrijven, dan kan dat telefonisch of je kunt via het contactformulier aangeven dat je interesse hebt. Je krijgt dan van ons bericht als de nieuwe data bekend zijn.

Kosten: 175 euro, inclusief lunch.

Aanmelden kan hier

Deze dag geldt als themadag in het kader van het ‘Lange Traject’.

Daarnaast geeft deze dag ook dispensatie voor de (schriftelijke) module Boeddhistische Psychologie.