logo seetrue opleiding mindfulness

Mindfulness in de zorg

verpleegkunde seetrueEen nascholing voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten (accreditatie aangevraagd bij V&V)

Tijdens de nascholingsdagen 'mindfulness in de zorg' maak je kennis met de mindfulness methode en kun je onderzoeken wat deze methode jou persoonlijk te bieden heeft in je werk. Ook leer je hoe je mindfulness kunt gebruiken bij patiënten.

Nieuwe data volgen binnenkort.

 


Tijd: 10.30 - 17.30 uur 
Begeleiders: Franca Warmenhoven, arts en opleider mindfulness; Linda Schipper, geestelijk verzorger en mindfulness trainer

Naar aanmeldformulier

Waarom mindfulness in de zorg?

Aandacht geven
 ‘Aandacht geven’ is een belangrijk aspect bij het werk in de zorg. Maar ‘aandacht geven’ is niet zo gemakkelijk als je eigen aandacht steeds weggetrokken wordt door alle andere prikkels van het werk: verantwoordelijkheden die je draagt, taken die uitgevoerd moeten worden, die ‘moeilijke’ patiënt die zo veel aandacht vraagt, de administratieve taken, verslaglegging, het overleggen met collega’s, etc.

Goede zelfzorg
Bij het bewuster zijn van waar je aandacht naartoe gaat, word je je ook bewuster wordt van jezelf en wat je zelf nodig hebt.
Goede zelfzorg is voor zorgverleners onontbeerlijk, en toch ontbreekt het hier vaak aan zoals je kunt zien aan de frequentie van het voorkomen van burn-out onder verpleegkundigen.

Mindfulness, een manier om burn-out te voorkomen
Uit onderzoek blijkt dat mindfulness een effectieve, veilige en toegankelijke manier is om om te gaan met stress en burn-out te voorkomen.

Mindfulness is een vorm van aandachtstraining die mensen kan helpen om stil te staan bij de ervaring van dat moment.
Hierdoor ontstaat er een zekere rust en daarmee ruimte voor een bewuste respons, in plaats van een automatisch patroon. Dit geeft een grote(re) vrijheid in de manier waarop je je aandacht gebruikt. Mindfulness training of aandachtstraining biedt je de oefenmogelijkheid om jezelf te trainen je aandacht anders te gebruiken.