logo seetrue opleiding mindfulness

Vervolgopleiding mindfulness van SeeTrue

Deze vierdaagse vervolgopleidingen mindfulness starten op verschillende momenten in het jaar en worden verzorgd door Trish Bartley, David Dewulf, Rob Vincken en Bert Hoogstad.

David DewulfTrish BarltleyBert2Rob2

 

Kosten: 4 dagen vervolgopleiding 825 euro inclusief lunch

Meer informatie over de data in 2016
Aanmelden voor de vervolgopleiding


Contacturen 4 dagen: 26 uur per vervolgopleiding

De vervolgopleiding tot mindfulness trainer is bedoeld voor mindfulness trainers, die de basisopleiding tot mindfulness trainer afgerond hebben.
Sinds 2014 is de vervolgopleiding opgesplitst in twee opleidingen van ieder 4 dagen, die los van elkaar gevolgd kunnen worden.
Voor certificering van het 'lange traject' zijn beide vervolgopleidingen verplicht. Wel krijgen deelnemers een certificaat van deelnemer voor de modules die men heeft afgerond.
Naast deze modules zijn er nog andere manieren om je als mindfulness trainer te verdiepen bij SeeTrue. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Er zijn verschillende vervolgtrajecten mogelijk voor mindfulness trainers


De 4-daagse vervolgmodule van Trish Bartley, met als belangrijkste thema's:

 • het groepsproces binnen de mindfulness training
 • verdieping in het proces van inquiry
 • verdiepen van eigen oefening
 • verdiepen van vaardigheden in het begeleiden van oefeningen.

Deze vervolgopleiding wordt in het Engels begeleid. Wel kan er geoefend worden in het Nederlands. Naast Trish zal deze module worden begeleid door een van de opleiders van SeeTrue.

Deze opleiding heeft een totale studiebelasting van 52 uur, waarvan 26 contacturen.

De 4-daagse vervolgmodule van David Dewulf, met als thema's:

 • structuur en opbouw van een emotionele en mentale ervaringen
 • emoties en mentale formaties en interventies op verschillende niveaus
 • belichaamde communicatie
 • gebruik van beelden en verbeelding, valkuilen
 • gebruik van taal in mindfulness meditatie, valkuilen
 • kunst van het benoemen van valkuilen
 • omgaan met mentale patronen
 • de gevoelstoon
 • omgaan met vermoeidheid en mentale agitatie
 • acceptatie als vaardigheid en beperkingen.

De 4-daagse vervolgmodule van Rob Vincken is gericht op een verdieping van het mindfulness trainerschap.

Thema's die hierbij extra aandacht krijgen:

 • Het werken met groepen binnen een mindfulness setting.
 • Omgaan met je eigen ‘blinde vlekken' als mindfulness trainer.

In de exploratie van deze thema’s zal er ook specifiek aandacht zijn voor de belichaming van verschillende aspecten van het mindfulness trainerschap.

De 4-daagse vervolgmodule van Bert Hoogstad is gericht op een verdieping in emoties en gedachten.

Als mindfulness trainer hebben we vaak zelf ook wel enige last van onze eigen emoties en gedachten. Door meer zicht te krijgen op onze eigen emoties en gedachten zijn we beter in staat om onze deelnemers te faciliteren in het omgaan met gedachten en emoties. We zullen in deze vier dagen verschillende werkvormen hanteren om ons te verdiepen in emoties en gedachten. Dit zal voornamelijk gebeuren op een 'ervarende' manier.
De volgende werkvormen zullen hierbij aan bod komen:
- Omgaan met lastige gedachten middels het proces van de MIBSR (Mindfulness Inquiry Based Stress Reduction). De MIBSR is de cognitief gedragstherapeutische inquiry geinspireerd op 'The Work' van Byron Katie, ingepast binnen de mindfulness based cognitive therapy.
- Omgaan met lastige (traumatische) gevoelens door middel van 'Mindful Exposure', een methode die ontwikkeld is door Ger Schurink.

Deze vervolgopleiding zal ook bijdragen tot een verdieping van sessie 5 en 6 van de MBCT, waarin het thema ook omgaan met gedachten en emoties is.
Er zal regelmatig gewerkt worden in tweetallen en in kleine groepjes.
De methodes die gebruikt worden zullen ook worden toegelicht in hun bruikbaarheid als themadagen als vervolg op de 8 weekse MBCT.


Studiebelasting: totaal 52 uur, waarvan 26 contacturen

Vereisten: hbo-niveau en afgeronde basisopleiding tot mindfulness trainer

Advies: voor deze opleiding wordt geadviseerd minimaal een eigen mindfulness training gegeven te hebben (anders is het raadzaam om een training te starten gelijk met de opleiding).

Docenten:
David Dewulf van het Instituut voor Aandacht & Mindfulness uit Gent, is arts en is schrijver van een aantal boeken over mindfulness, waaronder 'Jezelf accepteren met mindfulness', 'Mindfulness, een pad van vrijheid', 'Mindfulness Werkboek' en 'Mindfulness voor jongeren: Een stappenplan voor hulpverleners'. David heeft zijn eigen mindfulness instituut in Gent (B).

Trish Bartley is verbonden aan het centrum voor mindfulness van de Bangor University in Wales (UK). Trish heeft: 'Mindfulness Based Cognitive Therapy for Cancer; Gently Turning Towards'  geschreven en is op dit moment bezig met het schrijven van een boek over het groepsproces binnen mindfulness.

Rob Vincken geeft leiding aan SeeTrue Mindfulness. Hij heeft 12 jaar voor de RIAGG Maastricht gewerkt als psycho-sociaal therapeut. Rob leidt ook een aikidoschool in Maastricht.

Bert Hoogstad is werkzaam als zelfstandig gevestigd psycholoog en is verbonden aan Virenze en U-center Epen. Daarnaast verzorgt hij Chineng Qigong trainingen.

 

Aanvullende mogelijkheden om je verder te verdiepen als mindfulness trainer:

- Het is mogelijk jezelf verder te verdiepen als mindfulness trainer door specialistische mindfulness opleidingen te volgen, gericht op een specifieke doelgroep. Voorbeelden hiervan zijn: mindfulness en kinderen, mindfulness en eten, mindfulness en werk, etc.
- Het is ook mogelijk om opleidingen te volgen die aanvullend kunnen zijn aan de mindfulness zoals de ACT-opleiding, de opleiding Positieve Psychologie en de Compassion Focused Therapie opleiding.
- Het deelnemen aan intervisies. Meer informatie over intervisies kun je hier vinden.
- Het aanvragen van supervisies. Hiervoor kun je een aanvraag indienen via ons aanmeldformulier.
- Het bezoeken van mindfuness trainingen van collega's of het samen met een andere trainer trainingen verzorgen.


Aanmelden voor de modules van de vervolgopleiding kan hier.