Skip to main content
 • Trainers vervolgopleiding Mindfulness. Mindfulness opleidingen voor professionals,. Word mindfulness trainer met SeeTrue, dé opleider in mindfulness

  Trainers vervolgopleiding Mindfulness

Trainers vervolgopleiding Mindfulness

De vervolgopleiding tot mindfulness trainer is bedoeld voor mindfulness trainers / professionals, die de basisopleiding tot mindfulness trainer afgerond hebben. Deze vervolgopleiding is daarom een verdieping van de mindfulness basisopleiding in het werken met interventies gebaseerd op de 'Mindfulness Based Cognitive Therapy' (MBCT of Aandachtgerichte Cognitieve Therapie).

De MBCT en MBSR methoden zijn gebaseerd op een mix van cognitieve psychologie en oosterse wijsheidstradities en maken onderdeel uit van de zogenaamde derde generatie gedragstherapieën. 

De vervolgopleiding is voor certificering van het 'Lange Traject' een verplicht onderdeel.

Trainersvervolgopleiding Mindfulness met David Dewulf

Vervolgopleiding met David Dewulf

Specificaties
Data
6, 7, 13 en 14 juni 2024
Locatie
Online
Tijden
9.30 - 17.00 uur
Opleider
Dr. David Dewulf
Kosten
950 euro
Vereiste vooropleiding
HBO-niveau en afgeronde mindfulness basis opleiding
Thema's
Structuur en opbouw. Ontwikkeling van jouw rol als trainer. Belichaamde communicatie, gebruik van taal en interventies op verschillende niveaus
Studiebelasting
Opleidingsbijeenkomsten: 26 uren + opdrachten 6 uren + 20 uren literatuurstudie
Literatuur
Segal, Z.V., Williams, J.M.G. & Teasdale, J.D. Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie, 2e druk, 2013. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds. Dewulf, D. (2015) Mindfulness Werkboek. Leven in het Nu. David Dewulf (2015) Mindfulness bij Stress, Burn-out en Depressie. Zelf aan te schaffen.
Dr. David Dewulf is oprichter van I AM. Hij ontwierp bijna 20 jaar lang samen met zijn team het aanbod van I AM.

Over David Dewulf

Dr. David Dewulf is arts en introduceerde het begrip Mindfulness in Vlaanderen. Hij volgde opleidingen over de hele wereld en legde zich toe op Mindfulness, Tao, Life Coaching en Mind/Body Medicine. Momenteel richt David zich op het verder ontwikkelen van de (trainers)opleidingen en op het geven van lezingen in binnen- en buitenland. David is auteur van 15 boeken over mindfulness en compassie.

Structuur van de Mindfulness vervolgopleiding

Deze 4 daagse opleiding is opgebouwd rond de structuur van de acht wekelijkse sessies van de MBCT / MBSR training. 

Elke opleidingsdag start met korte inleidingen waarna geoefend wordt in de grote groep en in de kleine groep, gevolgd door reflectie. Er wordt zodoende aandacht besteed aan de onderliggende onderbouwing van de methodiek, de opbouw van de meditaties en het verder ontwikkelen en verdiepen van de vaardigheden en houding en mogelijke obstakels voor de deelnemer als trainer.

10 thema's die aan bod komen in de Mindfulness vervolgopleiding

 • Hoe kan je MBSR & MBCT in 1 programma integreren?
 • Wekelijse mini – oefeningen om mindfulness in het dagelijkse leven te integreren
 • Omgaan met intense emoties – aanpak in meditatie en meer
 • 7 manieren om met gedachten om te gaan
 • Pijn en lijden – een duidelijk onderzoek
 • Wat acceptatie is en wat het niet is
 • De SMART ademruimte en de driehoek impuls- impact- intentie in moeilijke communicatie
 • Zelfcompassie een duidelijke plek geven in zelfzorg ( sessie 7 MBCT)
 • Ademruimte zelfzorg en ademruimte waarden
 • De balans tussen humor en compassie in je houding als trainer
 • omgaan met vermoeidheid en mentale agitatie
 • acceptatie als vaardigheid en beperkingen.

Leerdoelen van de opleiding

 • De professional weet de organisatie en de structuur van de sessies te bewaken zodat er een goede balans is tussen responsiviteit en flexibiliteit aan de ene kant en het programma en de thema’s aan de andere kant.
 • Het verder verdiepen van relationele vaardigheden zoals authenticiteit van de trainer, de oprechte interesse in de deelnemers en het met een open sensitieve en accepterende houding benaderen van de cliënten. Rekening houdend met de kwetsbaarheden, gevoeligheden en grenzen van de cliënt. 
 • Is vaardig in het begeleiden van mindfulness oefeningen en het overdragen van specifieke kennis over mindfulness, psychologische mechanismen en de rationale van MBCT.
 • De professional is capabel een veilige groeps-leeromgeving te creëren waarin de cliënt kan onderzoeken en zich toestaat om zich open te stellen om bewuster te worden van emoties en gedragspatronen. 
 • De professional leert ruimte te maken voor alle overdrachtsverschijnselen en leert om kritiek en boosheid vanuit de cliënt minder persoonlijk te nemen. Door het ruimte maken voor de eigen emotionele beleving op een mindful manier verwerkt de professional zaken op een gezonde manier en ziet hij of zij ook veel helderder wat er moet gebeuren als er ingegrepen moet worden.
 • Door het regelmatig stilstaan bij de eigen beleving zal de professional ook sneller opmerken als de eigen grenzen onder druk komen te staan. Zo kan burn-out sneller herkend en voorkomen kunnen worden. Op deze manier kan een therapeut ook ontdekken of hij of zij wel op de goede plek zit.
 • Mindfulness helpt de professional om achter de klachten de mens met zijn specifieke mogelijkheden en onmogelijkheden te zien.
Trainers Vervolgopleiding Mindfulness voor verdere verdieping en ontwikkeling van de rol en houding van de trainer / professional

De basis om mindfulness trainer te zijn, ligt in de eigen mindfulness beoefening, in het open aanwezig kunnen zijn in dit moment. Dit is en blijft de basis waarop nieuwe ervaring en nieuwe kennis moet kunnen rusten. 

De deelnemer is al ervaren in het aanbieden van mindfulness trainingen /  toepassen van mindfulness tools in zijn praktijk en bouwt daarop voort.

Belangrijke focus in de opleiding is gericht op:

 • het vertrouwen op en gebruik maken van de eigen ervaringen en inzichten bij het faciliteren van mindfulness trainingen. 
 • het verder verdiepen en ontwikkelen van de rol van de trainer / professional wat betreft authenticiteit in houding, communicatieve vaardigheid zoals o.a. belichaamde communicatie en het  gebruik van taal in interventies op verschillende niveaus.

De deelnemer is na de opleiding als professsional (trainer, coach, therapuet, etc) in staat vanuit een oprechte houding en vaardigheid, ondersteunt door theoretische onderbouwing, de methode in te zetten ten gunste van zijn eigen leerproces, in training en binnen een setting met de cliënt. 

Mogelijkheden om je verder te verdiepen als mindfulness trainer

 • Het is mogelijk jezelf verder te verdiepen als mindfulness trainer door specialistische mindfulness opleidingen te volgen, gericht op een specifieke doelgroep. Voorbeelden hiervan zijn: mindfulness en kinderen, mindfulness en eten, mindfulness en werk, etc.
 • Het is ook mogelijk om opleidingen te volgen die aanvullend kunnen zijn aan de mindfulness zoals de ACT-opleiding, de opleiding Positieve Psychologie en de Compassion Focused Therapie opleiding.
 • Het deelnemen aan intervisies. Meer informatie over intervisies en supervisie kun je hier vinden. Hiervoor kun je een aanvraag indienen via ons aanmeldformulier.
 • Het bezoeken van mindfuness trainingen van collega's of het samen met een andere trainer trainingen verzorgen.

Lange Traject mindfulness opleiding: VMBN trainer worden

Heb je de ambitie om gecertificeerd mindfulness trainer te worden? Volg dan het Lange Traject.

Deze mindfulness opleiding is door de VMBN geaccrediteerd als opleiding tot mindfulnesstrainer categorie 1! 

De VMBN is de beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van Mindfulness-based Programs. De leden zijn optimaal opgeleide trainers.
Voor vergoeding van deelname aan een mindfulness training geldt onder andere de voorwaarde dat de therapeut/trainer is aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging.

Binnen het kader van mindfulness zijn zowel de VVM als de VMBN erkend. De erkenning van de VMBN is op dit moment iets ruimer dan die van de VVM.

The Greatest Obstacle to Discovery Is Not Ignorance - It Is the Illusion of Knowledge

Stephen Hawking

Reacties op de vervolgopleiding van Trish Bartley

Online opleiding 22 t/m 25 september 2021

Trish belichaamt echt mindfulness, wat een inspirerend voorbeeld!
 
Prachtige verdiepingstraining met veel theorie en oefenen met groepsdynamiek. Zeer zinvol voor trainers van groepen.
 
De training met Trish Bartley was de moeite meer dan waard. Erg inspirerend. Veel bruikbare praktische tips en waardevolle inzichten gekregen. Mooi ook hoe ze de actualiteit verbindt met mindfulness. Dankbaar dat ik deze verdiepende training kon doen.
Jeanne Goossens
 
Ontzettend waardevolle training van Trish Bartley om meer zicht te krijgen op groepsvorming, inquiry en relevante korte oefeningen op gebied van mindfulness. Door haar senior trainerschap leer je niet alleen theoretische kennis, maar leer je ook door goed te observeren hoe zij training geeft. Absolute aanrader!
Nicole Bekebrede

Online opleiding 3 - 7 februari 2021

Thank you very much Trish, for the knowledge, insights and brief practices you shared with us as well as your kind presence!
Liesbeth

Ik vond het een heel fijne opleiding. Trish is to-the-point, heeft een fantastisch gevoel voor het groepsproces en een warme en compassievolle benadering. Love her!
Veronique

Goede training waarin vooral de embodiement van mindful trainer zijn in een groep wordt gedoceerd maar door de docent wordt geleefd. Veel praktische handvatten en oefeningen doorgegeven. Mooi.
Nicole

Een mooie verdieping van mijn trainerschap. Gericht op inquiry en het belang van groepsontwikkeling.
Laila

Ik voel me bevoorrecht deze opleiding te hebben gevolgd. Trish weet online haar expertise heel goed over te dragen. Oog voor iedere deelnemer. Thank you so much Trish!

Online opleiding 16 - 20 september 2020

Hele mooie training, waarin je merkt dat mindfulness een ambacht is. Een vak met vele aspecten en veel van die aspecten heb ik hierin geleerd en werd ik gemotiveerd verder te ontwikkelen. Echt een aanrader. Online deed voor mij geen afbreuk aan de kwaliteit van de training.
Well done Trish!

Reacties op de vervolgopleiding van David Dewulf

Online opleiding 15 april - 21 mei 2021

Wat een geweldige vervolgopleiding bij David Dewulf. Een aanrader. Heb mijn mindfulness training aangepast door deze opleiding, met zeer waardevolle aanvullingen. Bedankt David.

De vervolgopleiding van David Dewulf is erg inspirerend en geeft veel extra tools en kennis voor zowel persoonlijke ontwikkeling als je ontwikkeling als mindfulnesstrainer.

Vervolgopleiding Mindfulness