• Mindfulness trainer MBSR/MBCT - Het "Lange Traject" van de opleiding Mindfulness opleidingen voor professionals,. Word mindfulness trainer met SeeTrue, dé opleider in mindfulness

  Het "Lange Traject"

Word mindfulness trainer MBSR/MBCT Categorie 1 certificering van de VMBN

Het Lange Traject van de Mindfulness Opleiding is mooie manier om je nog meer te verdiepen in mindfulness. Je hebt al een opleiding gedaan tot mindfulness trainer en als je je inschrijft voor het Lange Traject, krijg je toegang tot de categorie 1 certificering van de VMBN. Daarnaast zijn er veel onderdelen van het Lange Traject los van dit certificeringstraject te volgen. Lees hier alles over het Lange Traject van de mindfulness opleiding!

Lange Traject mindfulness opleiding: VMBN trainer worden

Heb je de ambitie om gecertificeerd mindfulness trainer te worden? Volg dan het Lange Traject. Deze mindfulness opleiding is door de VMBN geaccrediteerd als opleiding tot mindfulnesstrainer categorie 1!  De VMBN is de beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van Mindfulness-based Programs. De leden zijn optimaal opgeleide trainers.
Voor vergoeding van deelname aan een mindfulness training geldt onder andere de voorwaarde dat de therapeut/trainer is aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Binnen het kader van mindfulness zijn zowel de VVM als de VMBN erkend. De erkenning van de VMBN is op dit moment iets ruimer dan die van de  VVM.

Lange Traject mindfulness opleiding: VMBN trainer worden verdieping

Verdieping

Naast het verdiepen van je eigen oefening, kennis en trainersvaardigheden het ontwikkelen van je eigen stijl.

Erkenning

Het 'Lange Traject' geeft toegang tot een categorie 1 erkenning van de VMBN.

Zorgverzekeraar

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt mindfulness bij burn-out onder bepaalde voorwaarden.

Lange Traject in grote lijnen

 • Mindfulness beoefenen

  • Meditatie-ervaring
  • Mindfulness training volgen
  • Retraite-ervaring
 • Mindfulness bestuderen: opleiding

  • Mindfulness Basisopleiding (6-8 dagen)
  • Mindfulness vervolgopleiding Trish Bartley (4 dagen)
  • Mindfulness vervolgopleiding David Dewulf (4 dagen)
  • Verplichte themadagen (4 dagen)
  • Keuze themadagen (4 dagen)
  • Modules (schriftelijk)
 • Mindfulness reflectie

  • Supervisie 
  • Reflectieverslag

   

Lange Traject mindfulness opleiding: VMBN trainer worden

De uitgebreide opleiding mindfulness 'Lange Traject' is oorspronkelijk opgezet ter verdieping. Deze opleiding is uitgegroeid tot een uitgebreid vervolgtraject dat afgestemd is op de vereisten voor een categorie 1 trainer van de VMBN. Het betreft een totaalpakket van meer dan 30 dagen opleiding. De opleiding is modulair opgebouwd. Je kunt zelf het tempo bepalen en ook de volgorde (na de basisopleiding). De 4 keuzethemadagen geven de mogelijkheid om zelf een verdieping te kiezen.  

Lange Traject mindfulness opleiding: VMBN trainer worden

LET OP

Certificeringseisen vanuit de beroepsverenigingen en vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars kunnen veranderen. SeeTrue zal proberen hierop zo goed mogelijk in te spelen, maar er zijn geen garanties mogelijk. Zowel zorgverzekeraars als beroepsverenigingen en SeeTrue kunnen hun eisen en voorwaarden tussentijds bijstellen of anders interpreteren.

Word mindfulness trainer MBSR/MBCT Categorie 1 certificering van de VMBN

Investering

De kosten van de basisopleiding mindfulness variëren van 1250-1650 euro. De twee vervolgopleidingen kosten ieder 825 euro. Themadagen tussen de 135 en 250 euro. De totale kosten van het 'Lange Traject' liggen tussen de 3780 en de 4500 euro, afhankelijk van de gemaakte keuzes. Dit is exclusief de te volgen mindfulness training als deelnemer, de 3 supervisiegesprekken en de retraites. De prijzen van retraites en mindfulness trainingen kunnen verschillen. Retraites worden soms aangeboden op basis van donatie.

Deelnemers die voor 1 jan 2021 het gehele traject in een keer inkopen en betalen krijgen een korting van 10% op de vervolgopleiding en de themadagen. Na 1 jan 2021 zal deze regeling vervallen. 

Word mindfulness trainer MBSR/MBCT Categorie 1 certificering van de VMBN

Vergoeding mindfulness training

In 2015 startten verzekeraars (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met de vergoeding van mindfulness bij burn-out klachten vanuit het aanvullende pakket.

De vergoeding is rond de € 350 per cliënt (check de polis voor het precieze bedrag). Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burn-outklachten. 

Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de mindfulness training naar de verzekeraar sturen.

Het Lange Traject in detail

3 jaar meditatie-ervaring

Drie jaar meditatie-ervaring in Zen, Vipassana, Shambala, Dzogchen of MBSR/MBCT-traditie.

Mindfulness training als deelnemer

Je volgt een mindfulness training in de MBCT/MBSR traditie als deelnemer. Als je deze training nog niet gedaan hebt dan is het raadzaam om deze te volgen bij een cat 1 trainer VMBN. Wij verwachten dat de normen op dit punt zullen worden aangepast en dat het volgen van de training bij een cat 1 trainer verplicht kan worden. Wij verwachten niet dat dit een probleem zal zijn als je de training al gedaan hebt. 

10 dagen stilteretraite(s)

Het volgen van begeleide stilteretraites in de mindfulnesstraditie (MBSR, Vipassana, Zen, Shambala, Dzogchen of soortgelijk).
Vanaf 1-1-2018 is het retraitecriterium: minimaal één retraite van 10 etmalen of twee retraites van ieder minimaal 5 etmalen gevolgd hebben in de afgelopen 4 jaar.

N.B. Bij de aanvraag van het Cat 1 llidmaatschap worden retraites apart door de VMBN beoordeeld.

Mindfulness Basisopleiding SeeTrue

De 6-daagse, de 7-daagse of de 8-daagse basisopleiding mindfulness van SeeTrue.

Acht dagen vervolgopleiding mindfulness

Deze acht dagen vervolgopleiding mindfulness worden aangeboden in blokken van 4 dagen.

Vier dagen worden verzorgd door David Dewulf. Deze opleiding handelt onder andere over de structuur en opbouw van emotionele en mentale ervaringen, gevoelstoon, omgaan met mentale patronen en nog veel meer.

Vier dagen worden verzorgd door Trish Bartley. Deze opleiding heeft als thema werken met groepen binnen de mindfulness, het gebruik van korte oefeningen en inquiry.

Vier verplichte themadagen

Vier verplichte themadagen:

Mindful Bewegen (1 dag)
Inquiry Intensive (2 dagen)
Cognitieve Psychologie voor mindfulness trainers (1 dag)

Vier themadagen naar keuze

Dit kunnen verdiepingen zijn in trainersvaardigheden of specialisaties in de MBCT en MBSR.
SeeTrue biedt workshops en speciale opleidingen aan die kunnen dienen als themadag, waaronder:

Workplace mindfulness (3 dagen)
Mindfulness en psychopathologie (1 dag)
Mindfulness en jongeren (2 dagen)
Mindfulness en burn-out (3 dagen)
Mindfulness en motivatie en intentie (1 dag).

 

Begeleiden van een mindfulness trainingen

Het zelfstandig begeleiden van minimaal één mindfulness training van acht weken.

3 uur supervisie

Het volgen van drie uur supervisie bij een van de erkende supervisoren. 

Bijzonderheid:
Het reflectieverslag (zie hieronder) wordt tijdens de supervisie besproken en beoordeeld.

Reflectieverslag

Het reflectieverslag handelt over een van de trainingen die de supervisant begeleid heeft. Dit verslag omvat twaalf pagina's en dient te voldoen aan de volgende richtlijnen.
Het reflectieverslag wordt beoordeeld door de supervisor en tijdens de supervisiesessies kun je feedback vragen op het schrijven van het verslag. Bijzonderheid:

Het reflectieverslag wordt begeleid en beoordeeld door de supervisor.

Modules psychopathologie, angst en boeddhistische psychologie

Schriftelijke en online modules psychopathologie, angst, en boeddhistische psychologie, inclusief het inleveren van de schriftelijke opdrachten. Deze modules worden gratis beschikbaar gesteld voor mensen die de vervolgopleiding bij SeeTrue hebben gevolgd. De modules zijn te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
In plaats van het doen van de schriftelijke modules angst en psychopathologie is het ook mogelijk de opleidingsdag 'Psychopathologie voor mindfulness trainers' te volgen. In plaats van de module boeddhistische psychologie is het ook mogelijk de themadag boeddhistische psychologie te volgen.
Deze dagen kunnen dan gelden als een keuze themadag.

Een hbo-werk- en denkniveau

Deze opleiding is post-hbo. Als vooropleiding wordt een afgesloten studie op hbo-niveau of een aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau gevraagd. Vanaf januari 2020 hanteert de VMBN aanvullend als vooropleidings-norm een afgesloten 4-jarige (erkende) bacheloropleiding. Als er een HBO-niveau is maar geen afgesloten bachelor dan wil de VMBN dit voorafgaand aan de start van het LT traject toetsen. Voor deelnemers die na januari 2020 starten zonder voltooide bachelor is er dus een extra toetsing bij de VMBN nodig. SeeTrue kan hierin begeleiden.  Als dit voor je speelt dan stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij nemen dan contact met je op (graag telefoonnummer vermelden)

Aanvraagformulier certificaat en vrijstellingen

Het nieuwe aanvraagformulier ‘lange traject’ en de procedure voor deze aanvraag kun je hieronder vinden.
Mocht je vrijstelling willen voor een van de onderdelen, dan kun je dit in het aanvraagformulier lange traject aangeven.
Je kunt het formulier ook downloaden en op papier invullen en naar ons mailen of sturen.

Doorlooptijd Lange Traject

Doorlooptijd Lange Traject

Het veld van mindfulness ontwikkelt zich voortdurend en als mindfulness trainer is het van belang om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Studenten die langer dan 3 jaar maar minder dan 5 jaar over het opleidingstraject doen, volgen daarom 1 update-dag. Deze update-dag telt mee als een van de 4 (keuze)themadagen (je kunt er in dat geval dus nog maar 3 zelf kiezen). Studenten die langer dan 5 jaar over het opleidingstraject doen, volgen aanvullend 1 of meerdere opleidingsdagen om hun kennis op peil te brengen. Dit zijn dus extra dagen.  Als deze situatie op jou van toepassing is, kunnen we in overleg bepalen welke dag(en) je het beste kunt volgen. Meer weten! Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.