Lange Traject

Verdieping

Naast het verdiepen van je eigen oefening, kennis en trainersvaardigheden het ontwikkelen van je eigen stijl.

Erkenning

Het 'Lange Traject' geeft toegang tot een categorie 1 erkenning van de VMBN.

Zorgverzekeraar

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt mindfulness bij burn-out onder bepaalde voorwaarden.

Globale eisen Lange Traject

Lange Traject Mindfulness Opleiding

 • Mindfulness beoefenen

  • Meditatie-ervaring
  • Mindfulness training volgen
  • Retraite-ervaring
 • Mindfulness bestuderen

  • Mindfulness Basisopleiding (6-8 dagen)
  • Mindfulness vervolgopleiding Trish Bartley (4 dagen)
  • Mindfulness vervolgopleiding David Dewulf (4 dagen)
  • Verplichte themadagen (4 dagen)
  • Keuze themadagen (4 dagen)
  • Modules (schriftelijk)
 • Mindfulness reflectie

  • Supervisie 
  • Reflectieverslag

   

De uitgebreide opleiding mindfulness 'Lange Traject' is oorspronkelijk opgezet ter verdieping. Deze opleiding is uitgegroeid tot een uitgebreid vervolgtraject dat afgestemd is op de vereisten voor een categorie 1 trainer van de VMBN. Het betreft een totaalpakket van meer dan 30 dagen opleiding. De opleiding is modulair opgebouwd. Je kan zelf het tempo bepalen en ook de volgorde (na de basisopleiding). De 4 keuzethemadagen geven de mogelijkheid om zelf een verdieping te kiezen. Je wordt opgeleid om mindfulness trainingen te faciliteren zoals jij bent, met inachtneming van het MBCT/MBSR protocol. 

LET OP

Certificeringseisen vanuit de beroepsverenigingen en vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars kunnen veranderen. SeeTrue zal proberen hierop zo goed mogelijk in te spelen, maar er zijn geen garanties mogelijk. Zowel zorgverzekeraars als beroepsverenigingen en SeeTrue kunnen hun eisen en voorwaarden tussentijds bijstellen of anders interpreteren.

Investering

De kosten van de basisopleiding mindfulness variëren van 1250-1650 euro. De twee vervolgopleidingen kosten 1650 euro. Themadagen liggen tussen de 135 en 250 euro. De totale kosten van het 'Lange Traject' liggen tussen de 3780 en rond de 4500 euro, afhankelijk van de gemaakte keuzes.

Dit is exclusief de te volgen mindfulness training als deelnemer, de 3 supervisiegesprekken en de retraites, omdat de prijzen van retraites en mindfulness trainingen erg kunnen verschillen. Retraites worden regelmatig aangeboden op donatiebasis.

Als je het hele Lange Traject bij SeeTrue volgt, krijg je een korting van 10% op de vervolgopleiding en de themadagen (vanaf januari 2015 gevolgd). Deze korting wordt verrekend nadat je gecertificeerd bent voor het hele traject.

Vergoeding

In 2015 startten verzekeraars (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met de vergoeding van mindfulness bij burn-out klachten in het aanvullende pakket.

De vergoeding zal rond de € 350 per cliënt zijn (check de polis voor het precieze bedrag). Het betreft een tegemoetkoming in de kosten van een 8-weekse MBSR of MBCT voor verzekerden van 18 jaar en ouder met burn-outklachten. In 2015 startten verzekeraars (o.a. VGZ, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig) met de vergoeding van mindfulness bij burn-out klachten in het aanvullende pakket.

Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de trainer meesturen naar de verzekeraar.

Het lange traject van SeeTrue bestaat uit de volgende onderdelen

Meditatie-ervaring

Drie jaar meditatie-ervaring in Zen, Vipassana, Shambala, Dzogchen of MBSR/MBCT-traditie.

Mindfulness training

Drie jaar meditatie-ervaring in Zen, Vipassana, Shambala, Dzogchen of MBSR/MBCT-traditie.

Het volgen van begeleide stilteretraites

Het volgen van begeleide stilteretraites in de mindfulnesstraditie (MBSR, Vipassana, Zen, Shambala, Dzogchen of soortgelijk).
Vanaf 1-1-2018 is het retraitecriterium: minimaal één retraite van 10 etmalen of twee retraites van ieder minimaal 5 etmalen gevolgd hebben in de afgelopen 4 jaar.

Overgangsregeling
Studenten die het opleidingstraject zijn gestart vóór 1-1-2018 kunnen soms nog gebruik maken van de oude retraiteregeling (tot uiterlijk 1-5-2019).
De oude regeling: minimaal één retraite van 7 etmalen gevolgd hebben, of één van 5 etmalen en één retraite van 2 etmalen, of één van 4 etmalen en één retraite van 3 etmalen in de afgelopen 4 jaar.

N.B. Bij de aanvraag van het Cat 1 leraarschap worden retraites nog eens apart door de VMBN beoordeeld.

Mindfulness Basisopleiding SeeTrue

De 6-daagse, de 7-daagse of de 8-daagse basisopleiding mindfulness van SeeTrue.

Vier verplichte themadagen

Vier verplichte themadagen:

Mindful Bewegen (1 dag)
Inquiry Intensive (2 dagen)
Cognitieve Psychologie voor mindfulness trainers (1 dag)

Vier themadagen naar keuze

Dit kunnen verdiepingen zijn in trainersvaardigheden of specialisaties in de MBCT en MBSR.
SeeTrue biedt workshops en speciale opleidingen aan die kunnen dienen als themadag, waaronder:

Workplace mindfulness (3 dagen)
Mindfulness en psychopathologie (1 dag)
Mindfulness en jongeren (2 dagen)
Mindfulness en burn-out (3 dagen)
Mindfulness en motivatie en intentie (1dag).

 

Acht dagen vervolgopleiding mindfulness

Deze acht dagen vervolgopleiding mindfulness worden aangeboden in blokken van 4 dagen.

Vier dagen worden verzorgd door David Dewulf. Deze opleiding handelt onder andere over de structuur en opbouw van emotionle en mentale ervaringen, gevoelstoon, omgaan met mentale patronene en nog veel meer.

Vier dagen worden verzorgd doo Trish Bartley. Deze opleiding heeft als thema werken met groepen binnen de mindfulness, hhet gebruik van korte oefeningen en inquiry.

Modules psychopathologie, angst en boeddhistische psychologie

Schriftelijke en online modules psychopathologie, angst, en boeddhistische psychologie, inclusief het inleveren van de schriftelijke opdrachten. Deze modules worden gratis beschikbaar gesteld voor mensen die de vervolgopleiding bij SeeTrue hebben gevolgd. De modules zijn te verkrijgen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
In plaats van het doen van de schriftelijke modules angst en psychopathologie is het ook mogelijk de opleidingsdag 'Psychopathologie voor mindfulness trainers' te volgen. In plaats van de module boeddhistische psychologie is het ook mogelijk de themadag boeddhistische psychologie te volgen.
Deze dagen kunnen dan gelden als een keuze themadag.

Begeleiden van mindfulness trainingen

Het zelfstandig begeleiden van minimaal één mindfulness training van acht weken.

Het volgen van 3 uur supervisie

Het volgen van drie uur supervisie bij een van de erkende supervisoren. 

Bijzonderheid:
Het reflectieverslag (zie hieronder) wordt tijdens de supervisie besproken en beoordeeld.

Het inleveren van een reflectieverslag

Het reflectieverslag handelt over een van de trainingen die de supervisant begeleid heeft. Dit verslag omvat twaalf pagina's en dient te voldoen aan de volgende richtlijnen.
Het reflectieverslag wordt beoordeeld door de supervisor en tijdens de supervisiesessies kun je feedback vragen op het schrijven van het verslag. Bijzonderheid:

Het reflectieverslag wordt begeleid en beoordeeld door de supervisor.

Aanvraagformulier certificaat en vrijstellingen

Het nieuwe aanvraagformulier ‘lange traject’ en de procedure voor deze aanvraag kun je hieronder vinden.
Mocht je vrijstelling willen voor een van de onderdelen, dan kun je dit in het aanvraagformulier lange traject aangeven.
Je kunt het formulier ook downloaden en op papier invullen en naar ons mailen of sturen.